Järvsöfaks
Järvsöfaks är en av Sveriges mest berömda kallblodiga travare, och många av dagens framgångsrika kallblodiga travhästar i Sverige och Norge har Järvsöfaks som far, farfar eller morfar.
Järvsöfaks gick segrande ur 201 av de 234 lopp han deltog i, och lyckades med konststycket att vinna 42 lopp i följd. I december 2008 vann Järvsöfaks sitt 184:e lopp och slog därmed Alm Svartens världsrekord.
Järvsöfaks hade en mycket lång tävlingskarriär som sträckte sig från andra halvan av 1990-talet till slutet av 2000-talet. Sitt sista tävlingslopp gjorde han i december 2009 och han var då 15 år gammal. Att han pensionerades berodde inte på dålig hälsa eller ålderssvaghet, utan på att han helt enkelt hade blivit så gammal att tävlingsreglerna satte stopp för en fortsatt tävlingskarriär.
Det är ingen överdrift att påstå att Järvsöfaks dominerade kallblodstravet under sin aktiva period. Hos ATG spelades han till vinnaroddset 1,00 i över hundra lopp, och det var också många lopp där vinnaroddset bara låg strax över 1,00 för Järvsöfaks.
Järvsöfaks var och är en enormt populär och folkkär häst i Sverige. Vid sidan av travloppen har han deltagit i många olika evenemang inför stora publikskaror. Han har till exempel uppträtt på Globen Horse Show, deltagit i den Beridna högvakten, paraderat på Vincennes i Paris och tävlat mot skidåkaren Charlotte Kalla i Hudiksvall. Järvsöfaks har också utsetts till hedersambassadör för det svenska travet och fått en väg uppkallad efter sig, och varje år delas Järvsöfaks Ungdomsstipendium ut.
Under sin karriär sprang Järvsöfaks in 21 288 670 kronor i prispengar.
Härstamning: Trollfaks – Järvsö Anna e. Lapp Nils
Meriter i urval
- Vann Svenskt Mästerskap för kallblod 10 gånger
- Vann Trönderlagspokalen 6 gånger
- Vann Elitkampen 5 gånger
- Vann Svensk-Norska loppet 5 gånger
- Vann Mjölkloppet 5 gånger
- Vann Valtra Tractor Trot 3 gånger
- Vann STC Avelslopp 3 gånger
- Vann Vintillatravet 3 gånger
- Tapiolan Erkon Pokaali 3 gånger
- Vann Klosterskogens Elitlöp 2 gånger
- Vann Nordiskt Mästerskap 2 gånger
- Vann Olympiatravet 2 gånger
- Vann Norskt Kallblodsderby 1 gång
- Vann Nordisk Elitkamp 1 gång
- Utsågs till Årets Häst 2003, 2004 och 2005
- Utsågs till Årets Kallblod varje år 1998 – 2009
- Vann 201 av de 234 lopp han deltog i (88% segerprocent)
- Järvsöfaks är den kallblodiga travare som vunnit flest travlopp: 201 stycken. (Det finns tre hästar av typen finskt kallblod som har fler segrar än så, men rekorden för hästar av typen finskt kallblod brukar inte räknas ihop med rekorden för övriga kallblod.)
- Järvsöfaks är den kallblodiga travare som har vunnit flest travlopp i följd: 42 stycken.
- Järvsöfaks snabbaste kilometertid är 1:17.9 vilket är världsrekord för kallblodiga travare.
- Rekord: 1.17,9aK; 1.18,4aak; 1.20,1aM; 1.20,5K; 1.21.9M; 1.25,7L; 1.23,8aL
Bakgrund
Eftersom tränaren Jan-Olov Persson lyckats så bra med träningen av den norska hingsten Trollfaks fick han en betäckning i present av Trollfaks ägare Erling Selbekk. Persson fick alltså välja ut en av sina hästar som han ville betäcka med Trollfaks, och han valde det svenska stoet Järvsö Anna. Hon tillhörde en grupp fölston som han hade tagit över från sin bror Ingemar året innan, och hon hade aldrig tävlat i trav. Värt att nämna är också att Persson inte tidigare ägnat sig åt hästuppfödning.
Den 23 juni 1994 födde Järvsö Anna hingstfölet Järvsöfaks, som hade både svenska och norska kallblod i sin stamtavla. När Järvsöfaks fortfarande var ung utförde Magnus Frunck elarbeten hos Persson och fick ögonen på fölet i hagen. Han blev mycket förtjust och lyckades så småningom övertala Persson om att få köpa 50% av Järvsöfaks. Samtidigt köpte han två andra hästar från Persson, och betalade ett paketpris på 100 000 kronor.
Järvsöfaks växte upp hos Jan-Olov Persson i Hudiksvall och hade Hagmyren som hemmabana. Under hela sin tävlingskarriär både tränades och kördes Järvsöfaks av Persson.
Järvsöfaks skötare heter Hanna Edvinsson.
Tävlingskarriär
1997 – 3-åring
Järvsöfaks fick prova på det här med travlopp två gånger redan som 2-åring, men det var först som treåring han började tävla på riktigt. Han förbättrade sig gradvis under 1997 och i sitt sista lopp för året travade han 1.29,0/1 680 meter med voltstart vilket var svenskt rekord för 3-åriga kallblodshingstar och valacker.
1998 – 4-åring
Under år 1998 startade Järvsöfax i 13 lopp. Han vann åtta av dem, och i de övriga kom han tvåa. De tuffaste kamperna hade han mot Rolex K.
Största segern under året var den i det norska kallblodsderbyt på Bjerke travbana, där Järvsöfax fick ta emot ett förstapris på motsvarade 538 950 svenska kronor.
1999 – 5-åring
Det här året började Järvsöfaks inte tävla förrän i mitten av maj, efter att ha strukits från ett lopp i april på grund av hovböld. Det blev 12 starter för honom totalt under året, och han vann alla utom två. Bland segrarna fanns bland annat en i Svensk – Norsk Kallblodslandskamp på Östersunds travbana i augusti. I detta lopp var Bork Rigel från Norge storfavorit och tog också mycket riktigt ledningen i loppet. Han fick dock Järvsöfaks utvändigt när det återstod drygt ett varv, och efter en hård kamp var det Järvsöfaks som travade in först i mål, en halv längd innan den norska hästen.
2000 – 6-åring
Järvsöfaks gjorde 16 lopp den här säsongen och vann alla utom två. En av de största segrarna var Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåkers travbana i augusti där Järvsöfaks sprang hem 250 000 kronor.
2001 – 7-åring
Under år 2001 deltog Järvsöfaks i 19 lopp och han vann alla utom ett (i det kom han trea). Han vann återigen Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker, och inkasserade därmed ytterligare 250 000 kronor.
2002 – 8-åring
Som åttaåring deltog Järvsöfaks i 20 lopp och vann samtliga, inklusive Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker.
En extra minnesvärd dag var den 22 juni, då han vann inte bara ett utan två lopp på Leangen travbana i Trondheim (Norge); försöket och finalen av den prestigefyllda finalen av Tröndelagspokalen. I finalen besegrade Järvsöfaks den finske rivalen Viesker och belönades med nästan 420 000 svenska kronor. (För sin seger i försöket fick han strax under 60 000 svenska kronor.)
2003 – 9-åring
Nio år gamla Järvsöfaks deltog i 26 lopp och vann alla utom ett (i det kom han tvåa). Att Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker skulle vinnas av Järvsöfaks hade nu hunnit börja bli en tradition.
Två andra viktiga segrar för Järvsöfaks under år 2003 var de i Valtra Tractor Trot i Eskilstuna (för 4-åriga och äldre svenska, norska och finska kallblod) och Gävleborgs Elitkamp Wasa Kredit (för svenska, norska och finska kallblodiga).
2004 – 10-åring
Som tioåring deltog Järvsöfaks i 16 lopp och vann samtliga. På meritlistan hamnade bland annat ytterligare en seger i Gävleborgs Elitkamp Wasa Kredit.
Tyvärr drabbades Järvsöfaks detta år av Baron Gruff-sjukan, en allvarlig åkomma som påverkar hästens matsmältningsapparat och som ofta snabbt leder till döden. Hos Järvsöfaks upptäckte man dock symptomen på ett tidigt stadium, han fick snabbt veterinärvård och blev helt återhämtad.
2005 – 11-åring
År 2005 var året då Järvsöfaks slog världsrekord i Gävletravet med kilometertiden 1:17.9. Det tidigare rekordet låg på 1:18.6 och innehades av norska Spikeld. Några dagar senare blev journalisten Robert Opku klar med den bok om Järvsöfaks som han skrivit i samarbete med Jan-Olov Persson.
Exempel på viktiga segrar för Järvsöfaks under 2005 är Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker och Gävleborgs Elitkamp Wasa Kredit på Solvalla. Totalt blev det 18 lopp för Järvsöfaks under året, och han vann 16 av dem och kom tvåa i ett.
2006 – 12-åring
Järvsöfaks gick obesegrad genom år 2006 och vann alla de 22 lopp han ställde upp i, inklusive Svenskt Mästerskap Momentum, Gävleborgs Elitkamp Wasa Kredit och Valtra Tractor Trot. Det blev en hel del tävlande utomlands för Järvsöfaks under år 2006 med fina segrar på bland annat Lapee travbana den 8 april (200 000+ kr i prispengar), Bjerke travbana den 14 maj (175 000+ kr i prispengar), Leangen travbana den 25 juni (175 00+ kr i prispengar) och Åbo travbana den 30 september (375 000+ kr i prispengar).
2007 – 13-åring
Som 13-åring vann Järvsöfaks 19 av de 22 lopp han deltog i, och han kom på andraplats i två lopp. En av segrarna var i Svenskt Mästerskap Momentum på Bergsåker. Precis som föregående år hade Järvsöfaks stora framgångar både hemma i Sverige och utomlands. Största enskilda prissumman, strax under 635 000 svenska kronor, vann han i Nordiskt Mästerskap på Åbo travbana den 29 september.
I augusti deltog Järvsöfaks i den beridna högvakten i Stockholm, med sin tränare Jan-Olov Persson som ryttare införd den traditionella blågula uniformen. Marschen gick från Livgardets Kavallerikasern, där Jan-Olov Persson många år tidigare fått sin ryttarutbildning då han gjorde lumpen som beriden militärpolis.
2008 – 14-åring
Som 14-åring slog Järvsöfaks den 26 december Alm Svartens gamla världsrekord i antal vinster, genom att vinna sitt 184:e travlopp. Det hela skedde på Bergsåkers travbana.
Totalt deltog Järvsöfaks i 14 lopp under år 2008. Han vann 12 av dem och kom på andraplats i ett lopp. Exempel på lopp han gick segrande ur det här året är Svenskt Mästerskap SCA på Bergsåkers och Mjölkloppet på Gävle travbana.
2009 – 15-åring
Under denna säsong vann Järvsöfaks för tionde gången Svenskt Mästerskap. Nu hade hann hunnit bli så gammal, och en så framgångsrik avelshingst, att han fick möta fem av sina söner i loppet.
Det blev totalt 24 stycken lopp för Järvsöfaks under 2009. Han vann 17 lopp, kom på andraplats i fyra lopp och på tredjeplats i ett lopp. Exempel på lopp som Järvsöfaks vann som 15-åring är Svenskt Mästerskap SCA och Sven O Perssons Minne.
Måndagen den 28 december 2009 gjorde Järvsöfaks sitt allra sista tävlingslopp. Loppet ägde rum på Romme travbana och innebar seger nummer 201 på meritlistan för Järvsöfaks. Att det var Järvsöfaks sista lopp uppmärksammades bland annat genom att man visade filmer om hans liv och åt specialgjord Järvsöfaks-tårta. Att Järvsöfaks pensionerades efter detta lopp berodde inte på att han inte var i skick att tävla mer, utan på att han hade blivit så gammal att han reglerna förbjöd honom från att fortsätta tävla.
Kuskarna Mathias Johansson och Lars Lindberg hade kört ett lopp var med Järvsöfaks under hästens tävlingskarriär, och Jorma Kointo har kört hästen i tre lopp. I övrigt var det uppfödaren Jan-Olov Persson som varit kusk i alla lopp.
Livet efter tävlingskarriären
Järvsöfaks började användas som avelshingst redan under tävlingskarriären, och när han pensionerats från travbanan fortsatte givetvis avelsarbetet. Dessutom har den folkkära hästen fortsatt delta i olika uppvisningar. Den 3 juli 2010 var han till exempel inbjuden till Hudiksvall för att tävla mot den svenska OS-skidåkaren Charlotte Kalla. På Kattvikskajen fanns ett 100 meter långt skidspår för Kalla och parallellt med detta löpte en 100 meter lång grusbana för Järvsöfaks. Kalla ledde loppet under de första 199 meterna, men precis innan mållinjen travade Järvsöfaks förbi henne och blev därmed loppets vinnare.
Avel
Under perioden 2000 – 2014 blev Järvsöfaks far till 748 svenskfödda registrerade föl. Till detta kommer de föl som har fötts utomlands (framförallt i Norge). Järvsöfak är i skrivande stund fortfarande aktiv som avelshingst så vi kan räkna med att det kommer att födas ytterligare Järvsöfaks-avkommor framöver.
Exempel på svenskfödda hästar efter Järvsöfaks som har haft framgång på travbanan är Hallsta Lotus, Faksen J:r, Röste Bo, Järvsöviking, Fakse, Stamping, Myllarfaks, Åkre Lurifax och Höstbo Fredrik. I skrivande stund har de svenskfödda Järvsöfaks-avkommorna sprungit in över 115 miljoner kronor och segrat i över 2 000 travlopp.
I Norge har Järvsöfaks bland annat de framgångsrika avkommorna Åsajerven, Eldsiri, Horgen Lotta, Norheim Faksen, Stjernejerven och Vestpol Faxen. I skrivande stund har de norska avkommorna till Järvsöfaks sprungit in över 40 miljoner kronor i prispengar.
Exempel på Järvsöfaks-avkommor som sprungit in mycket pengar
Listan gäller till och med oktober 2014.
Häst | Vinstsumma |
Hallsta Lotus (Sverige) | 9 992 636 kronor |
Åsajerven (Norge) | 6 319 362 kronor |
Faksen J:R (Sverige) | 4 156 725 kronor |
Feseth Lynet (Norge) | 3 755 700 kronor |
Röste Bo (Sverige) | 3 053 632 kronor |
Järvsöviking (Sverige) | 3 028 504 kronor |
Stamping (Sverige) | 2 992 600 kronor |
Fakse (Sverige) | 2 869 769 kronor |
Myllarfaks (Sverige) | 2 573 273 kronor |
Norheim Faksen (Norge) | 2 571 786 kronor |
Höstbo Fredrik (Sverige) | 2 318 671 kronor |
Åkre Lurifax (Sverige) | 2 188 664 kronor |
Hellin Faxen (Norge) | 2 176 515 kronor |
Framtiden
Järvsöfaks är fortfarande aktiv inom aveln, men han har också hunnit få 23 avelsgodkända söner i Sverige och Norge, samt fyra avelsgodkända sonsöner.
Statistik för Järvsöfaks
År, Starter, I, II, III, Rekord
1997, 12, 4, 1, 1, 1.29,0k*
1998, 13, 8, 5, 0, 1.25,5ak*
1999, 12, 10, 1, 0 , 1.23,9am*
2000, 16, 14, 0, 1 , 1.20,7k*
2001, 19, 18, 0, 1 , 1.21,0k*
2002, 20, 20, 0, 0 , 1.20,2ak*
2003, 26, 25, 1, 0, 1.18,7ak*
2004, 16, 16, 0, 0 , 1.18,9ak*
2005, 18, 16, 1, 0 , 1.17,9ak*
2006, 22, 22, 0, 0 , 1.19,0ak*
2007, 22, 19, 2, 0 , 1.18,4ak*
2008, 14, 12, 1, 0 , 1.21,7ak*
2009, 24, 17, 4, 1 , 1.20,5ak*
Totalt: 234, 201, 16, 4, 1.17,9ak*