Travlopp
I travlopp ska gångarten vara rent trav, men i många tävlingar kan hästen göra några få galoppsteg utan att diskvalificeras så länge det inte sker under upploppssträckan.
I travlopp körs hästen vanligen av en kusk som sitter i en sulky (en liten vagn på två hjul) som dras av hästen.
Att spela på travlopp
Framväxten av internationella spelsajter på internet har gjort det enklare än någonsin tidigare att spela på travlopp runt om i världen. Oavsett om du vill satsa på det svenska Elitloppet eller på Hambletonian Stakes på andra sidan Atlanten kan du enkelt och smidigt göra det i datorn, på din smartphone eller på surfplattan.
En fördel med att tippa travlopp på privata spelsajter är att de till skillnad från svenska ATG erbjuder spel på travlopp till fasta odds, och de brukar även erbjuda en hel del spelmöjligheter som inte finns tillgängliga hos ATG, såsom head-to-head, satsningar på vilket land den vinnande hästen kommer att vara från, hur det kommer att gå för en viss tränares hästar i ett stort evenemang, med mera. Samtidigt fortsätter ATG också att vara mycket populärt bland de svenska travtipparna, med klassiska spelformer som V75 och Dagen Dubbel.
Olika lopp
Exempel på viktiga travlopp i Sverige är Elitloppet, Olympiatravet, Hugo Åbergs Memorial, Sundsvall Open Trot, Konungens Pokallopp, Drottningens Pokallopp, Breeder’s Crown, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Åby Stora Pris.
Exempel på travlopp utanför Sverige som brukar få stor internationell uppmärksamhet är Hambletonian Stakes i USA, Kentucky Futurity i USA, Yonkers Trot i USA, Inter Dominion i Australien, New Zealand Trotting Cup i Nya Zeeland, Grand Prix d’Amérique i Franrike, Gran Premio Lotteria di Agnano i Italien, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup och Finlandia Ajo.
Det finns en särskild sorts travtävlingar som heter monté, och där används ingen sulky utan det sitter en jockey på hästens rygg. Frankrike är det land där monté är populärast, och travlopp av montétyp började hållas på stränderna i Normandie redan under första halvan av 1800-talet.
Även vad gäller vanliga travlopp med sulky är Frankrike ett av de mest tongivande länderna, tillsammans med USA, Kanada, Nya Zeeland, Tyskland, Italien och de nordiska länderna, inklusive Sverige. Travlopp förekommer dock i betydligt fler länder än så.
Grand Prix d’Amérique i Franrike – travsportens inofficiella världsmästerskap
Grand Prix d’Amérique är det viktigaste travloppet i Frankrike och ett av de mest uppmärksammade travloppen i hela Europa. Ofta kallas det till och med inofficiellt för travsportens VM. Grand Prix d’Amérique körs på Vincennes travbana i Paris den sista söndagen i januari. Loppet hade premiär redan år 1920 och har körts varje år sedan dess, med undantag för åren 1940-1941 då det ställdes in på grund av kriget.
Sex svenska hästar har vunnit travloppet Grand Prix d’Amérique:
- Scotch Fez år 1950 (svensk häst född i USA)
- Dart Hanover år 1973
- Queen L år 1993
- Ina Scot år 1995
- Gigant Neo år 2006
- Maharajah år 2014
De mest populära travloppen
Världen är fylld av händelserika och prestigefyllda travlopp, och för att ge dig en överblick på några av de mest populära, har vi här nedan satt ihop en liten lista åt dig.
Här nedan kan du nu läsa mer om några av världens (och Sveriges) mest populära travlopp.
Elitloppet
Elitloppet 2022 är den 71:e gången som Sveriges största travlopp körs. Elitloppet körs på Solvalla som är en travbana i Stockholm och efter att loppet ha körts utan publik i två år till följd av pandemin. Så är nu återigen publiken tillbaka på Solvalla under elitloppshelgen. Totalt väntas runt 50 000 besökare följa elitloppshelgen på plats på Solvalla där allt slutar med finalloppet i Elitloppet. Elitloppet körs en engelsk mil alltså 1609 meter och detta gäller både kvalloppen och finalen. Prispengarna för Elitloppet 2022 är höjda från tidigare år och Elitloppet är numera det sulkylopp i världen som har högst prispengar.
Fakta om Elitloppet
• Premiär: 1952 • Plats: Solvalla, Stockholm • Datum: Sista söndagen i maj • Distans: 1609 m (en engelsk mile)
Elitloppet, eller Solvallas internationella elitlopp som det fullständiga namnet på loppet lyder, är Sveriges absolut största och även det internationellt mest kända svenska travloppet. Elitloppet har inte riktigt samma dignitet som exempelvis Grand Prix d’Amerique, men loppet är helt klart ett av de främsta på UET Masters Series (före detta Grand Circuit Européen).
Elitloppet kördes för första gången år 1952. Lite intressant är att det första loppet anordnades som en jubileumstävling för att uppmärksamma Solvallas 25 första år som travbana. Redan det första året hade loppet en mycket hög status och denna har sedan höjts undan för undan för varje år som gått.
Om Solvalla och Elitloppet
Elitloppet avgörs i en final efter två försöksheat. Det är sammanlagt 16 speciellt inbjudna hästar som bjuds in till loppet och varje försök omfattar åtta ekipage. De fyra bästa ekipagen i varje försök går vidare till finalen där vinnaren tar hem hela tre miljoner kronor.
Både försöken och finalen går över en engelsk mile, det vill säga 1609 meter. Eftersom Solvallas oval mäter 1000 meter går alltså loppet över lite mer än en och en halv gånger ovalens längd. Sedan 1962 används autostart.
Svenska resultat i Elitloppet
Genom åren är det 22 gånger (2014) som svenska hästar har tagit hem Elitloppet. I tillägg är det ett antal gånger som svenska kuskar med hästar av annan nationalitet har vunnit loppet. Stig H. Johansson är en gigant i Elitloppets historia med sina totalt sex segrar. Bland noterbara svenska vinnarhästar kan nämnas Dart Hanover (1972), Copiad (1994 och 1995), Victory Tilly (2000) och Commander Crowe (2012).
Spela på Elitloppet 2022
Elitloppshelgen är den största händelsen inom svensk travsport och givetvis erbjuder ATG spel på både försöken samt finalen. Försöken ingår i regel i den ordinarie V75-omgången medan finalen avgörs utanför V75-finalen men normalt kan spelas inom ramen för V5. Självklart kan du spela både Trio, Tvilling och Vinnare & Plats på finalen. Även de större svenska spelbolaget, såsom Unibet och Betsson erbjuder spel på Elitloppet. Bland internationella spelbolag med odds på Elitloppet märks Betfair och Ladbrokes. Racebets, som är ett spelbolag helt inriktat mot hästsport, är ett annat alternativ om du vill spela på Elitloppet.
Hambletonian Stakes
Hambletonian Stakes är nummer ett i världen vad gäller travlopp med treåriga varmblod. Loppet ingår i tävlingsserien Triple Crown of Harness Racing for Trotters som också inkluderar Kentucky Futurity och Yonkers Trot. Prissumman som vinnarhästen tar hem är av det absolut högsta slaget. Vinnaren tar hem närmare motsvarande sju miljoner kronor.
Hambletonian Stakes, eller The Hambletonian (eller bara ”The Hambo”!) som loppet kallas bland de invigda, kördes för första gången 1926, då på travbanan Syracuse i delstaten New York. Genom åren har loppet sedan anordnats på sammanlagt en handfull banor på den amerikanska östkusten. Sedan 1981 har loppet dock alltid körts på Meadowlands Racetrack i New Jersey.
Loppet har fått sitt namn efter världens kanske mest berömda travhäst genom historien, Hambleton 10, som var aktiv i mitten av 1800-talet. Hambleton 10 blev efter karriären far till fyra söner som i princip är stamfäder till varenda amerikansk travhäst av klass.
Fakta om Hambletonian Stakes
• Premiär: 1926 • Plats: Meadowlands Racetrack, East Rutherford, New Jersey • Datum: I början av augusti varje år • Distans: 1609 m (1 mile)
Banan Meadowlands Racetrack
Meadowlands Racetrack ligger i staden East Rutherford i delstaten New Jersey. Banan invigdes så sent som 1976, vilket gör den till en av de nyaste travbanorna av klassiskt snitt i USA. Banans längd är klassiska 1 mile, det vill säga 1609 meter, och dess bredd är 24 meter runt om. Lite speciellt är att det i mitten av arenan finns en sjö som har samma form som delstaten New Jersey. Det finns plats för strax över 15 000 åskådare tack vare den nybyggda (år 2013) huvudläktaren.
Svenska resultat i Hambletonian Stakes
Det är, av naturliga skäl, framför allt amerikanska hästar som placerar sig i Hambletonian Stakes. Dock har vi genom åren en svensk segrare och dessutom en andraplats. Vid tävlingarna 2001 kunde Stefan Melander och hästen Scarlet Knight segla igenom kvalet och sedan också ta hem finalen i stor stil. 2007 var Robert Bergh med Adrian Chip nära att vinna, men fick nöja sig med andraplatsen.
Spela på Hambletonian
ATG erbjuder i regel inte spel på Hambletonian Stakes. Med ett konto på Racebets eller Betfair kan du dock spela på loppet, åtminstone vad gäller spel på vinnare samt vinnare och plats.
Svenskt travderby
Få svenska travlopp har en sådan lång historia som Svenskt travderby, som traditionsenligt anordnas den första söndagen i september varje år. Det är Jägersro Travbana som är skådeplatsen för Svenskt travderby. Så har det varit sedan den första upplagan av loppet kördes så tidigt som 1928.
Derbyt är öppet för fyraåriga hästar. Först körs kval på banor runt om i landet och sedan avgörs finalen över 2640 meter. Vinnaren tar hem en segercheck på hela 2 miljoner kronor. I anslutning till Svenskt travderby körs även Derbystoet, som är ett motsvarande lopp för ston. Här är segerchecken på 1 miljon kronor.
Fakta om Svenskt travderby
• Premiär: 1928 • Plats: Jägersro, Malmö • Datum: Första söndagen i september • Distans: 2640 m
Svenskt travderby på Jägersro
Svenskt travderby avgörs över 2640 meter med autostart. Så har det varit sedan 1983. Innan dess kördes loppet över längre distanser. Lite intressant med Svenskt travderby är att loppet inte alltid har körts på Jägersro. Mellan 1934-1965 var Solvalla och Åbytravet flera gånger skådeplats för loppet. Loppet är öppet för fyraåriga hästar vilket gör att varje topphäst bara har en chans att vinna. En rolig detalj med Svenskt travderby är att vinnarkusken och ägaren till hästen får gula kavajer att bära i vinnarcirkeln efter loppet.
Svenska resultat i Svenskt travderby
Det är sedan 1930 enbart svenskfödda hästar som får delta i Svenskt travderby. Antalet utländska vinnare är två stycken (Ibrahim Pascha 1928 och Karina S (1929). Alla svenska travhästar av klass har deltagit i Svenskt travderby genom åren och det är inga dåliga namn som har fått känna segerns sötma på Jägersro. Bland de mer namnkunniga hästarna på den här sidan millennieskiftet kan nämnas Maharajah, Commander och Conny Nobell.
Spela på Svenskt travderby
Svenskt travderby ingår sedan länge i en extra omgång V75. En ordinarie V75-omgång anordnas på lördagen och sedan är det Svenskt travderby och Derbystoet som är i fokus i söndagens V75-omgång. Loppen placeras i regel i slutet av V75-omgången på Jägersro. ATG erbjuder givetvis också spel på Tvilling och Vinnare & Plats på loppen. Det är även några av de större svenska spelbolagen online som erbjuder spel på Svenskt travderby. Unibet är ett exempel. Racebets, som specialiserar sig på trav och galopp, är ett annat.
Olympiatravet
Finalen i Olympiatravet är, vid sidan av Elitloppet och Åbys Stora Pris, Sveriges mest prestigefulla och internationellt sett mest kända travlopp. Finalen, som går av stapeln på Åbytravet i Mölndal strax söder om Göteborg, är ett av de mest penningstinna arrangemangen på UET-kalendern med 330 000 euro i sammanlagd vinstpott.
Att detta travarrangemang går under namnet Olympiatravet beror på att loppet arrangeras i samarbete mellan ATG och Svenska Olympiska Kommittén. En del av intäkterna för de sammanlagt fem loppen under Olympiatravets paraply går via V75 till våra olympier och paralympier. Sedan premiären 1979 beräknas SOK ha fått ta del av över 200 miljoner kronor genom Olympiatravet.
Fakta om Olympiatravet
• Premiär: 1979 • Plats: Åbytravet, Mölndal • Datum: I slutet av april varje år • Distans: 2140 m
Olympiatravet på Åbytravet
Olympiatravet består av tre delfinaler, en ”sista chansen”-omgång och så en final. Delfinalerna körs på olika platser runt om i landet medan finalen alltid avgörs på Olympiatravet. Från delfinalerna går de två främsta hästarna direkt till finalen. Från ”sista chansen”-omgången går vinnaren till finalen. I tillägg delar ATG ut ett par wild cards. Normalt är det ett par riktigt högklassiga utländska hästar som bjuds in. Finalen avgörs över 2140 meter med autostart.
Svenska resultat i Olympiatravet
Beroende på att det i regel bara finns plats för 2-3 utländska hästar på startlinjen i finalen i Olympiatravet har det blivit så att det endast undantagsvis är ekipage från andra länder som tar hem segern. Sedan 1979 är det bara en handfull gånger som utländska hästar har vunnit Olympiatravet. Gidde Palema är den enda hästen som har tre vinster (2003, 2004 och 2005). Varenne och Copiad är två av de hästar som har dubbla segrar genom åren. Bland kuskarna är Åke Svanstedt och Stig H. Johansson i särklass.
Spela på Olympiatravet
Alla delfinaler och även finalen ingår i veckornas ordinarie V75-omgångar. Detsamma gäller de lopp som är kopplade med Olympiatravet på något sätt. I tillägg till att spela delfinalerna och finalen i V75-system kan man givetvis spela på vanliga alternativ som Tvilling samt Vinnare & Plats. Förutom ATG är det några enstaka spelbolag som erbjuder odds på Olympiatravet. Racebets och Unibet kan vara alternativ till ATG för spel på denna klassiker inom svensk travsport.
Grand Prix d’Amerique
Grand Prix d’Amerique (tillägget ”Grand” sedan 2013) som anordnas på Vincennes-banan öster om Paris i Frankrike, är det mest berömda och det mest anrika travloppet i Europa, om inte hela världen. Det är inte för inte som loppet brukar benämnas som ett inofficiellt VM i trav. Ibland marknadsförs loppet till och med under det epitetet.
Loppet kördes första gången redan år 1920, då som en slags hyllning till de amerikanska soldater som hjälpte Frankrike under det första världskriget. Loppet har sedan körts alla år, med undantag för krigsåren 1940 och 1941.
Fakta om Grand Prix d’Amerique
• Premiär: 1920 • Plats: Vincennes, Paris (Frankrike) • Datum: Sista söndagen i januari • Distans: 2700 m
Vincennes-banan
Vincennes-banan, eller Hippodrome de Vincennes som banans fullständiga namn lyder, ligger i stadsområdet Vincennes strax öster om de centrala delarna av Paris. Banan har två sträckningar, en kortare som mäter 2150-2200 meter och en längre som mäter 2700-3000 meter. Vid Grand Prix d’Amerique används den längre sträckningen med den kortaste distansen. Loppet körs med voltstart, men inte det klassiska, utan det franska. Med fransk voltstart får körsvennen själv välja vilket startspår han eller hon vill följa.
Svenska resultat i Prix d’Amerique
Det är franska hästar som har dominerat prislistorna i Prix d’Amerique genom åren. Faktum är att det är endast undantagsvis som vinnarna har kommit från andra länder. Inte ens Sverige, med den enormt rika travtraditionen och förmågan att få fram mycket konkurrenskraftiga hästar, har gjort några större avtryck i Prix d’Ameriques historia. Genom åren är det sex gånger som ett svenskt ekipage har kommer först över mållinjen. Vinnarna följer nedan.
• 1950: Scotch Fez (Sören Nordin) • 1973: Dart Hannover (Berndt Lindstedt) • 1993: Queen L (Stig H. Johansson) • 1995: Ina Scot (Helen A Johansson) • 2006: Gigant Neo (Dominik Locqueneux) 2014: Maharajah (Örjan Kihlström)
Spela på Grand Prix d’Amerique
Det är franska hästar som har dominerat prislistorna i Prix d’Amerique genom åren. Faktum är att det är endast undantagsvis som vinnarna har kommit från andra länder. Inte ens Sverige, med den enormt rika travtraditionen och förmågan att få fram mycket konkurrenskraftiga hästar, har gjort några större avtryck i Prix d’Ameriques historia. Genom åren är det sex gånger som ett svenskt ekipage har kommer först över mållinjen. Vinnarna följer nedan.
• 1950: Scotch Fez (Sören Nordin) • 1973: Dart Hannover (Berndt Lindstedt) • 1993: Queen L (Stig H. Johansson) • 1995: Ina Scot (Helen A Johansson) • 2006: Gigant Neo (Dominik Locqueneux) • 2014: Maharajah (Örjan Kihlström)
Aintree Grand National
Grand National på Aintree utanför Liverpool är otvivelaktigt det mest berömda loppet inom hästsport i världen. Det första loppet kördes redan 1839, men Aintree var skådeplats för tävlingar även tidigare än så. Genom decennierna har loppet sedan anordnats år efter år, med undantag enbart för krigsåren 1941-1945.
Grand National är ett lopp av typen steeplechase, eller national hunt med ett annat namn, som är en form av galopptävling där hästarna ska passera ett antal hinder på en oval bana. Hindren utgörs för det mesta av häckar men kan också vara i form av diken.
Fakta om Grand National
• Premiär: 1839 • Plats: Aintree, Liverpool (Storbritannien) • Datum: I början av april varje år • Distans: 7141 m
Banan
Aintree är förmodligen den tuffaste galoppbanan för steeplechase i världen. Framför allt handlar svårigheterna om de totalt 16 hindren med både häckar, diken och vatten. Hindren är överlag tuffare än vad de normalt är i steeplechase-lopp. Det gäller särskilt ett antal av häckarna. Några häckar är så kända och mytomspunna att de har fått egna smeknamn, såsom Becher’s Brook, The Chair och Canal Turn.
Vid Grand National ska hästarna och deras jockeys avverka två varv av banan, vilket ger en total distans på 7141 meter (4 miles, 3 furlongs, 110 yards). På det första varvet ska ekipagen passera alla banans totalt 16 hinder. På det andra varvet svänger ekipagen av på ett separat upplopp vilket gör att de två sista hindren inte behöver passeras.
Spela på Grand National
Det finns stora möjligheter att spela på Grand National. Med ett spelkonto på brittiska spelbolaget Betfair har du ett stort utbud av odds att välja mellan. Detsamma gäller på spelbolaget Racebets, som är helt inriktat mot hästsport. Även några av de större svenska spelbolagen med utbud av spel på hästsport, till exempel Unibet och Betsson, erbjuder åtminstone vinnarspel på Grand National.