Travbanor
I ATG:s regi körs travlopp på sammanlagt 33 travbanor runt om i landet varje år, från Boden i norr till Jägersro i söder. Det finns dock fem travbanor som står ut från mängden. Det handlar om Solvalla, Jägersro, Åbytravet, Axevalla och Bergsåker. Dessa banor är i fokus flest gånger under travsäsongen.
-
Reklamlänk | Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
-
Reklamlänk | 18+ | Spela ansvarsfullt | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | 35x omsättningskrav på casino | Freespins gäller Book of Dead | 6x omsättningskrav på sport, min. odds 1.80 | Giltig i 60 dagar | https://stodlinjen.se/ | spelpaus.se | Regler & Villkor
-
Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor
Tips på bra oddssidor för trav
Travbanor för olika spelformer
ATG har delat in Sveriges travbanor i olika klasser och det är klasserna som avgör vilka banor som kan stå som värdar för olika lopp. I klassificeringen har man bland annat tagit hänsyn till banans standard, banans mått, faciliteter för tillresande publik samt geografiskt läge. Det är bara vissa av banorna som kan komma ifråga för de viktigaste loppen.
För V75, som ju är svensk travsports ”elitserie” och som också är den spelform hos ATG som röner störst intresse, är det följande travbanor som kan komma ifråga som arrangör: Solvalla, Halmstad, Åby, Bergsåker, Jägersro, Axevalla, Gävle, Kalmar, Färjestad, Eskilstuna, Romme, Örebro, Umåker, Mantorp, Östersund, Boden, Årjäng, Bollnäs, Rättvik, Dannero, Solänget och Hagmyren. Majoriteten av tävlingsdagarna arrangeras emellertid på de fem största banorna (Solvalla, Jägersro, Åbytravet, Axevalla och Bergsåker).
För V86 är Solvalla ”hemmabana”, men även några av de andra större banorna samt några av de mindre landsortsbanorna får under vissa tidpunkter under säsongen äran att arrangera lopp inom denna spelform.
Tävlingarna inom ramen för V65 och V64 sprids i regel ut ganska jämnt över banorna i Sverige. Detsamma gäller lopp inom ramen för V5 och V4.
Utländska travbanor
Under de senaste åren har ATG börjat blicka mot andra länder i Norden för att kunna bredda sitt utbud av spel på trav. Det gäller framför allt V5, men även några tävlingsdagar för V75 är förlagda till banor i andra nordiska länder.
Bjerke och Momarken är två travbanor i Norge som ofta står som värdar för V75-tävlingar. Bjerke travbana ligger strax norr om Oslo medan Momarken i stället ligger några mil söder om huvudstaden. Lite speciellt med Momarken är att upploppet är hela 240 meter.
Charlottenlund i Köpenhamn är den äldsta travbanan i Norden (invigdes 1891) och är räknas som den främsta i Danmark. Här körs bland annat elitloppen Dansk Trav Derby och Copenhagen Cup.
Mariehamn (Åland) och Vermo är två exempel på travbanor i Finland där det arrangeras V75-tävlingar. Travbanan Vermo är den främsta i Finland och har status som nationalarena för trav, på samma sätt som Solvalla (inofficiellt) har i Sverige.
Travbanor i Sverige – mått och specialegenskaper
De allra flesta travbanor i Sverige (25 av totalt 33 stycken) har en oval som mäter exakt 1000 meter. Fem av banorna mäter 800 meter medan resterande två har de ovanliga längderna 1004 m (Solänget) och 1609 m (Tingsryd). Banan i Tingsryd är alltså den enda i Sverige som mäter en engelsk mile.
Vad gäller bredden finns en standard som säger att bredden vid respektive startplats (2140 m respektive 1640 m) bör vara minst 20 meter. Kalmar har de avgjort bredaste startplatserna (25,5 m respektive 26,0 m) medan Hoting har de smalaste (18,0 m respektive 17,0 m).
Längden på upploppet skiljer sig markant mellan olika banor. Banor som mäter 800 m har av naturliga skäl betydligt kortare upplopp än banor som mäter 1000 m, men det finns stora skillnader även inom respektive kategori. Det längsta upploppet finns på Axevalla (227 m) medan det kortaste upploppet återfinns i Åmål (105 m).
Populära travbanor i Sverige
Åby travbana
Åbytravet, som ligger i Mölndal strax söder om Göteborg, invigdes 1936 och har allt sedan starten varit en av de viktigaste travbanorna i Sverige. Under närmare 40 år var Åbytravet en kombinerad travbana/galoppbana, men sedan 1976 är det endast travlopp som arrangeras på ovalen. Det är föreningen Åby Travsällskap som är huvudman för banan.
Åbytravet räknas som den näst största travbanan i Sverige efter Solvalla, både vad avser antal lopp, loppens betydelse samt antalet besökare årligen. Åbytravet lockar en bra bit över 250 000 besökare varje år. Sex lördagar per år är Åbytravet värd för V75, bland annat med Olympiatravets final och Åby Stora Pris. I övrigt är det framför allt onsdagar och torsdagar som är tävlingsdagar på arenan.
Om travbanan
Fakta om Åbytravet
Noterbara lopp på Åby
Så här hittar du till Åby
Jägersro travbana
Jägersro var den första travbanan i Sverige när den invigdes 1907 och banan har genom över 100 år av regelbundna lopp befäst sin position som en av de ledande arenorna för trav i Sverige. Det är Jägersro trav & galopp, som är ett samarbete mellan Skånska Fältrittklubben och Skånska Travsällskapet, som driver travbanan. Initiativtagare till banan var Christian Lauritz Müller, som var en ledande byggmästare i Malmö i början av 1900-talet.
Jägersro är den enda travbana i Sverige som också omfattar en galoppbana. Banan för galopp löper runt arenan på utsidan av travbanan. Som galoppbana är Jägersro nummer två i Sverige efter Täby Galopp.
Sammanlagt arrangerar Jägersro ungefär 100 tävlingsdagar årligen. Trav och galopp är i fokus, men det körs också ponnytrav och ponnygalopp. Jägersro är också ett centrum för utbildning inom trav- och galoppsport.
Om travbanan
Fakta om Jägersro
Noterbara lopp på Jägersro
Så här hittar du till Jägersro
Solvalla travbana
Solvalla är den främsta arenan för travsport i Sverige, och faktiskt också hela Norden. Banan står som värd för en hel rad högklassiga tävlingar där Elitloppet står ut från mängden. Solvalla är på många sätt Sveriges nationalarena för trav. Det märks inte minst på publikkapaciteten. För de större loppen, såsom Elitloppet, finns plats för upp emot 40 000 åskådare.
Solvalla invigdes redan 1927 och är med det den näst äldsta travbanan i Sverige (efter Jägersro). Det är Stockholms Travsällskap som är huvudman för och som också driver Solvalla. Stockholms Travsällskap bildades 1925.
Tävlingsprogrammet på Solvalla är mycket späckat, med närmare 100 tävlingsdagar per år. Banan är huvudbana för onsdagens V86-omgång och fredagens V65-omgång. Dessutom arrangeras upp emot tio V75-omgångar på banan varje säsong. Tävlingsprogrammet sträcker sig över precis hela året, från nyårsdagen till nyårsafton.
Om travbanan
Fakta om Solvalla
Noterbara lopp på Solvalla
Så hittar du till Solvalla
Skellefteå travbana
Skelleftetravet är en av två banor i Västerbotten. Den andra är Umåker. Travbanan i Skellefteå stod färdig 1952 och har sedan invigningen varit en av de mest populära säsongsbanorna i Sverige. Det är Skellefteortens Travsällskap, en förening som bildades 1944, som driver banan.
Antalet tävlingsdagar per år begränsas av banans karaktär som säsongsbana. Säsongen startar i mars och avslutas i oktober. Det är emellertid under juli-september som det råder mest aktivitet. Under Midsommarhelgen är Skelleftetravet banan i absolut fokus i Sverige. Då avgörs nämligen klassikern Midsommarkransen på banan.
Om travbanan
Fakta om Skelleftetravet
Noterbara lopp på Skelleftetravet
Så hittar du till Skelleftetravet
Länkar till Sveriges travbanors officiella webbsidor
Här nedan länkar vi till olika travbanor i Sverige. Klicka på en bana i listan för att komma vidare.
Arvika »
Axevalla »
Bergsåker »
Boden »
Bollnäs »
Skellefteå »
Örebro »
Östersund »