Galopphästar
Den vanligaste hästrasen inom galoppsporten är det engelska fullblodet. Det förekommer dock att även andra hästraser tävlar i galopp, till exempel arabiskt fullblod, achaltekeer och appaloosa.
Ponnygalopp är galopptävlingar med ponnyer.
-
18+ år. Spela ansvarsfullt. Stodlinjen.se. Spelpaus.se. Läs fullständiga regler och villkor här.
-
Reklamlänk | 18+ | Endast nya spelare | Sportbonus: Min. insättning 100 kr | 100% maxbonus 1000 kr | 8x omsättning (bonus+insättning) på betting, minsta odds 1.8 på singel eller kombobet | Giltigt i 60 dagar | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Se fullständiga regler & villkor på Comeon.com
-
Reklamlänk | Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
Tips på bra oddssidor för galopp odds
Berömda galopphästar
- Man O’ War
- Secretariat
- Ruffian
- Seabiscuit
- Eclipse
- Flying Childers
- Red Rum
- Bold Ruler
- Barbaro
- Eight Belles
- Humorist
- Hyperion XX
- Mossoró
- Phar Lap
- Marske
- Messenger
Engelskt fullblod
Det engelska fullblodet är en hästras om skapades i England under 1600-talet och 1700-talet. Tre orientaliska hingstar räknas som de viktigaste stamfäderna för det engelska fullblodet: Byerley Turk, Darley Arabian och Godolphin Arabian. Dessa hingstar parades med inhemska brittiska ston, bland annat sådana som tillhörde hästvarianten av Gallowayponnyn.
Målet med aveln var att få fram så snabba hästar som möjligt, vilket skiljer det engelska fullblodet från hästar som avlats fram i andra syften, till exempel för att fungera bra som dragdjur eller packdjur. När distanserna för galopptävlingar i England ändrades under slutet av 1700-talet hade det en stor påverkan på aveln av engelska fullblod. Fram tills dess hade galopptävlingar i England ofta varit flera kilometer långa, men nu blev det populärt med tävlingar där hästarna sprang en mile (cirka 1,6 km) eller 1 ¾ mile (cirka 2,8 km). Detta gjorde att uthållighet blev mindre viktigt; istället gällde det att få fram hästar som snabbt kunde komma upp i hastighet och ge allt under den korta sträcka som loppet varade. De förkortade loppen gjorde också man började tävla med allt yngre hästar, eftersom de ofta var snabbare på korta distanser. Tidigare hade man hellre begagnat sig av äldre hästar eftersom de var mer uthålliga. I de flesta länder är det numera tillåtet för engelska fullblod att börja tävla i galopp redan från 2 års ålder.
Arabiskt fullblod
Arabiska fullblod har använts i galopptävlingar i flera tusen år. Det var dock först år 1970 som de blev tillåtna inom den organiserade galoppsporten i Sverige. I Skandinavien (inklusive Sverige) organiseras sporten arabgalopp av organisationen Scandinavian Arabian Racing Association. Arabiska fullblod deltar inte i samma galopptävlingar som engelska fullblod.
Exempel på länder där galopptävlingar med arabiska fullblod är vanliga är Förenade Arabemiraten, Turkiet, Tunisien, Franrike, Polen och USA. Den international paraplyorganisationen för arabgallopp är The International Federation of Arabian Horse Racing Authorities (IFAHR).
Arabiska fullblod börjar normalt inte tävla i galopp förrän de är 3 år, vilket är ett år senare än engelska fullblod.
Appaloosa
Appaloosan är en hästras som avlades fram i Nordamerika och det är i princip bara i USA som appaloosan används i galopptävlingar. Medeldistanslopp är vanligaste, från 350 yards (cirka 320 meter) till en halv mile (cirka 800 meter).
På distansen 4,5 furlongs (cirka 910 meter) är det sedan år 1989 en appaloosa som innehar hastighetsrekordet, trots den hårda konkurrensen från andra hästraser (framförallt det engelska fullblodet).
Achaltekeer
Achaltekeer (även känd som akhal-teké) är en hästrad från Turkmenistan. Det allra flesta hästarna lever i Turkmenistan och Ryssland, och det är också där en överväldigande majoritet av alla galopptävlingar för achaltekeer äger rum. Enligt traditionen i Turkmenistan ska hästen utfordras på ett särskilt vis inför kapplöpningar; den ska få blålusern, havre, stekta degkakor och kulor av fårfett.
Läs mer om berömda Galopphästar
[subpages thumbs=”1”]